Natuurvoeding

Wat is natuurvoeding?

Natuurvoeding is voeding die het dichtste aansluit bij het natuurlijke dieet van een hond of kat. Deze voeding is gebaseerd/samengesteld volgens het “hele prooi”-principe, waarbij men zich baseert op het feit dat een hond in de eerste plaats een carnivoor is, net zoals zijn voorvader ‘de wolf’. Die eet in het wild immers verschillende delen op van het prooidier (spiervlees, organen, bot, maaginhoud,…) om zo aan zijn totale behoefte van voedingsstoffen te komen.

Daarnaast is natuurlijke voeding vrij van chemische toevoegingen zoals smaakmakers of synthetische bewaarmiddelen. Het gaat erom om het systeem van de hond of kat zo min mogelijk te belasten met onnatuurlijke toevoegingen of ingrediënten.

Waarom natuurvoeding?

 

Reguliere brokken Natuurvoeding
Chemische antioxidanten als bewaarmiddel -> Sommigen kankerverwekkend Geen bewaarmiddelen (dus kortere houdbaarheid)
Veel te hard verhit: er ontstaan chemische verbindingen die allerhande problemen kunnen veroorzaken Natuurbrok: minder hard verhit: alle voedingsstoffen blijven beter bewaard
Toevoeging van synthetische vitamines en mineralen Vitamines en mineralen komen grotendeels uit de natuurlijke ingrediënten
30-70% granen: hoog gehalte koolhydraten, zorgen o.a. voor dip in de bloedsuikerspiegel Beperkt in/vrij van granen: suikerspiegel blijft stabieler
Is een uitvinding van de Moderne Tijd Gebaseerd op natuurlijke dieet van kat en hond

Voeding speelt, logischerwijze, een grote rol in de algemene gezondheid van je huisdieren. Ook bij honden en katten zien we alsmaar meer ‘welvaartsziektes’ opduiken, net zoals bij mensen. Met kanker en suikerziekte als grootste boosdoeners.
Uiteraard spelen er nog andere factoren mee en is slechte voeding niet enkel een oorzaak. Ook voldoende beweging en goede genen zijn belangrijk.
Het is dus de hoogste tijd dat we bewuster omgaan met wat we in onze huisdieren stoppen, om deze ‘kwalengolf’ tegen te gaan. Back to basics! Ze hebben immers geen stem om zelf te kunnen kiezen. Het is volledig onze verantwoordelijkheid om alle kansen tot een gezond en lang leven zo goed mogelijk te benutten.

 

Voedingsachtergrond van de hond

huilende wolf

 

De huishond zoals wij die nu kennen stamt af van de wolf en is pas relatief kort geleden door de mens gedomesticeerd. Ruim 10.000 jaar geleden werden de eerste honden ingezet door de mens bij het jagen. Hierdoor zijn er voor de verschillende doelen die de mens stelde verschillende rassen ontstaan.

Het verteringsstelsel is echter in al die tijd nauwelijks veranderd. Honden hebben nagenoeg nog steeds hetzelfde, korte spijsverteringstelsel als hun voorvaders. Gegevens over het voedingsgedrag van wolven geeft aanwijzingen dat wolven echte carnivoren zijn. Ze eten maar een klein beetje plantaardig voedsel, in tijden van nood, als ze ziek zijn of bijvoorbeeld de maaginhoud van hun prooidier. Wat meestal een herbivoor is. Wolven kunnen lange periodes overleven zonder eten, in tijden waarin prooidieren slecht beschikbaar zijn. Ook kunnen ze na een succesvolle jacht heel erg veel in 1 keer eten. Hieruit blijkt dat wolven moeten omgaan met grote verschillen in hoeveelheden voedsel en een metabolisme hebben dat hierop is aangepast. Dit metabolisme is nog steeds functioneel in de hedendaagse hond.

 

Als ze echter de kans krijgen, eten ze ook aarde, bessen, hout, grassen, wortelen en zelfs de inhoud van onze vuilniszakken. Om te overleven eten ze alles als het moet. Dit maakt de hond tot zo’n succesvol dier qua overleving. Maar de basis, namelijk vlees, is onveranderd gebleven. Honden zijn bijgevolg opportunistische carnivoren.

 

Het is echter een feit dat honden door de evolutie koolhydraten hebben leren verteren. Het ene ras al wat beter dan het andere. En hoe je het ook draait of keert, om een brokje te kunnen persen hebben fabrikanten zetmeel nodig. De meest gebruikte grondstoffen hiervoor zijn tarwe, maïs en witte aardappel. Deze bevatten van nature uit veel suikers en hebben niet zoveel voedingswaarde. Wij gebruiken hier bij Wildebeest liever merken die werken met zoete aardappel of peulvruchten. Deze grondstoffen leveren extra vezels en houden de bloedsuikerspiegel stabieler. Wat niet wil zeggen dat ik vind dat koolhydraten volledig gebannen moeten worden uit het menu!

 

Kant-en-klaar vers vlees (KVV)

 

Dit is vers, gemalen, rauw vlees voor honden en katten dat in rollen of bakjes verpakt wordt en daarna wordt ingevroren. Je hebt ruim de keuze uit verschillende soorten gevogelte (kip, kalkoen, fazant,…), hoefdieren (rund, geit, hert, lam, paard,…), knaagdieren (haas, konijn) en vis. Elke variant bestaat uit hoofdzakelijk spiervlees, bot, organen en soms ook groenten of rijst.
 
Ik ben echt een voorstander van KVV omdat dit een puur, onbewerkt product is waar alle voedingsstoffen optimaal in bewaard zijn gebleven. Bovendien bevat het ook veel vocht, wat altijd goed is om de darmen en organen gezond te houden. Katten doen het het beste op rauw vlees, aangezien zij TOPcarnivoren zijn en van nature uit weinig drinken.
 
Bij het geven van rauw vlees is het wel noodzakelijk om enkele regels/richtlijnen in acht te nemen om een zo compleet mogelijk menu op te stellen en de kans op tekorten zo goed mogelijk te beperken. Het is niet gewoon zomaar eender wat in een bakje gooien en klaar! Hoe en wat, dat leg ik je graag uit in de winkel.